Recepty na zdravé jablčné muffiny, ktoré hneď zmiznú z taniera

Aktualizované redakciou 2. 2. 2023

Jablká u nás rastú každý rok, takže ich oproti našim predkom nepovažujeme za luxusný tovar. Naopak nám často hnijú nevyužité v niektorej z priehradiek chladničky. Pretože by bola veľká škoda ich len tak vyhodiť, povieme vám, ako z nich vykúzlite dokonalé, zdravé a vláčne jablčné muffiny.

Jablká sú sezónne ovocie, ale vďaka dovozu ich na pultoch obchodov vídame celý rok. Vzhľadom na to, ako veľmi sú pre nás dostupné si ich čoraz menej vážime. (Napríklad oproti módnemu avokádu , alebo exotickým plodom acai .)

Pravda je ale taká, že ak viete, ako ich máte spracovať, dokážete s nimi urobiť veľa parády. Nielen v štrúdle , alebo v kompóte , ale aj vo forme úžasne vláčnych ovocných muffinov.

Ak neviete, ako presne by ste ich mali urobiť, vyskúšajte niektorý z týchto osvedčených receptov.

Zdravé jablčné muffiny

Budete potrebovať: 1 a ¾ hrnčeka celozrnnej múky, 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva, 1 lyžičku škorice, ½ lyžičky soli, 1 hrnček nastrúhaných jabĺk, 1 hrnček jabĺk nakrájaných na malé kocky, ⅓ hrnčeka hrnčeka olív bieleho gréckeho jogurtu, 1 lyžičku vanilkového extraktu, 1 lyžicu cukru na posypanie

Predhrejte rúru na 220 °C a pripravte si cesto. To urobíte tak, že dáte do misky múku, prášok do pečiva, škoricu a soľ. Sypké ingrediencie poriadne zamiešajte do seba a pridajte k nim nastrúhané a na kocky nakrájané jablká.

V inej miske spojte olivový olej s medom. Pridajte obe vajcia a vanilkový extrakt. Vyšľahanú zmes spojte so suchými ingredienciami v inej mise a všetko dôkladne spojte do kompaktného cesta. Vymažte si formičky a cesto do nich rozdeľte, tak, aby ho všade bolo rovnako. Vrch muffinov ozdobte cukrom a dajte ich piecť na 13-16 minút do rúry.

Jablčné muffiny so škoricou

Budete potrebovať: 2 hrnčeky hladkej múky, 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva, ½ lyžičky soli, 2 lyžičky škorice, 2 hrnčeky najemno nakrájaných jabĺk, ½ hrnčeka masla izbovej teploty, 1 hrnček krupicového cukru, 2 vajcia, 2 lžičky; Na polevu: ½ hrnčeka rozpusteného masla, ¼ hrnčeka krupicového cukru, ¼ hrnčeka škorice

Predhrejte rúru na 190 °C a začnite pripravovať cesto. V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, solí a škoricou. Trochu múky si odložte bokom a obaľte v nej jablká. V ďalšej miske rozšľahajte maslo s cukrom a do tejto zmesi potom zašľahajte vajcia. Nakoniec pridajte vanilkový extrakt. Hneď na to na striedačku pridávajte mlieko a múku. Úplne nakoniec si nechajte jablká, ktoré zamiešajte ručne. (Nebudú sa vám lepiť na metličky robota.) Cesto rovnomerne rozdeľte do vymastených formičiek a dajte ich piecť na 30 minút do rúry.

Medzi tým si pripravte polevu, ktorú pripravíte z rozpusteného masla. (Cukor a škoricu nechajte zmiešané stáť bokom.) Po vytiahnutí muffinov z rúry ich potrite maslom a poprášte ich zmesou cukru a škorice.

Prajeme vám dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *