Dalmátske čufty [recept] : Výdatný pokrm z mletého mäsa

Aktualizované redakciou 6. 10. 2022

Mäsové guličky sú stávkou na istotu. Zvlášť, ak potrebujete uspokojiť aj menších stravníkov, ktorým nechutí všetko, čo im položíte na tanier. Pokiaľ vám dochádza inšpirácia, môžete vyskúšať jednoduché, ale zároveň veľmi chutné dalmatínske čufty. Ako na ne? Na to sa pozrieme nižšie.

Skoro každý národ má vo svojom jedálničku aspoň jedno jedlo, ktoré sa pripravuje z mletého mäsa. Kvôli praktickosti a rýchlosti prípravy ho mnoho z nich robí buď vo forme guličiek (Taliansko, Švédsko) alebo ho naopak pripravujú v tvare šišiek. Práve to je prípad Dalmatínskych čuftov, ktoré si získali veľkú obľubu v mnohých slovenských domácnostiach.

Pokiaľ o tomto pokrme počujete dnes prvýkrát, nižšie sa pozrieme na to, čo všetko budete pri jeho príprave potrebovať a ako presne ho máte uvariť.

Dalmátske čufty

Budete potrebovať:

  • 500 g mletého mäsa (podľa preferencií)
  • 2 konzervy drvených paradajok
  • 1 cibuľu
  • 1 rožok (pokojne starší, ale nie tvrdý)
  • 1 vajce
  • 3 sterilizované uhorky
  • 1 menšiu konzervu s hráškom
  • 1 zelenú papriku
  • 100 ml smotany
  • soľ, korenie
  • bobkový list
  • nové korenie
  • olej

Začnite základom, ktorým je mleté mäso. Akonáhle ho vyberiete z obalu, dajte ho do väčšej misy spolu so soľou a korením a dôkladne ho zamiešajte. Následne k nemu pridajte na drobné kúsky nakrájaný rožok, ktorý sa predtým namočil do malého množstva vody alebo mlieka. (Dôležité je, aby sa z pečiva vytlačila prebytočná tekutina.) Následne z tejto zmesi urobte v ľahko navlhčených rukách menšie šišky.

Než budete robiť niečo ďalšie, dajte do väčšieho hrnca dostatok oleja a šišky naň dajte opiecť zo všetkých strán. Akonáhle sa tak stane, vyberte ich kliešťami von na tanier a do hrnca dajte najemno nakrájanú cibuľu, paradajky z plechovky a korenia. Potom pridajte späť mäso a spoločne duste po dobu 30 minút.

Aby mali čufty výraznejšiu chuť, asi 10 minút pred koncom varenia pridajte do hrnca nakrájanú papriku. Pokojne môže byť aj na väčšie kúsky.

Tesne pred podávaním vyberte von korenie a do omáčky dajte smotanu, nakrájané uhorky a hrášok (bez nálevu). Ešte ju nechajte krátko prejsť varom a môžete podávať.

K tomuto jedlu sa najlepšie hodí uvarená ryža, ale môžete ho jesť aj s čerstvým nakrájaným chlebom. Vzhľadom k tomu, že ide o rýchlovku, ktorej na jeden záťah urobíte veľa, pokojne si ju môžete vziať na chatu alebo vám vytrhne tŕň z päty vo chvíli, keď sa vám práve nechce nič moc variť.

Máte s varením čuftov nejakú skúsenosť? Prípadne, poznáte nejakú variáciu na tento známy recept, ktorú by mali ďalšie ženy vyskúšať? Pokiaľ áno, budeme radi, keď nám všetko napíšete do komentárov pod článkom.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *